top of page

Ongewenst gedrag op de werkvloer? Dit kun jij als leidinggevende doen.

Bijgewerkt op: 7 apr

Wist je dat 16% van de medewerkers te maken krijgt met ongewenst gedrag op de werkvloer? Denk aan pesten, intimidatie of discriminatie. Dit soort gedrag kan niet alleen de sfeer in een team, maar ook het welzijn en de prestaties van medewerkers aantasten. Als leidinggevende speel jij een belangrijke rol in het signaleren, aanpakken en voorkomen van dit gedrag. Maar weet jij wat je moet doen als een medewerker bij jou aanklopt met een melding?

Ā 

In dit artikel geef ik je concrete handvatten die je kunt gebruiken als je een melding krijgt.



Wat kun je doen bij een melding van ongewenst gedrag?

Ā 

Stel, een medewerker komt naar je toe met een melding. Het kan een lastige situatie zijn, maar jouw reactie en aanpak kunnen het verschil maken.

Ā 

1. Luister zonder oordeel

De eerste stap is luisteren. Laat de medewerker zijn of haar verhaal doen zonder onderbrekingen en zonder oordeel. Weersta de neiging om meteen met oplossingen te komen. Door oprecht en aandachtig te luisteren, laat je zien dat je de situatie serieus neemt en dat de medewerker zich gehoord voelt.

​

2. Wees eerlijk over vertrouwelijkheid

Het is belangrijk om open te zijn over wat je wel en niet kunt beloven. Leg uit dat je als leidinggevende verantwoordelijk bent voor een veilige werkplek en dat dit kan betekenen dat je actie moet ondernemen. Je kunt hierdoor niet volledige vertrouwelijkheid beloven. Bied de medewerker de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een vertrouwenspersoon, waarbij volledige vertrouwelijkheid wƩl gegarandeerd kan worden.

Ā 

3. Begrijp dat je slechts ƩƩn kant van het verhaal hoort

Besef dat je in eerste instantie alleen het perspectief van de melder kent. In overleg met de melder is hoor-en-wederhoor essentieel. Ga ook in gesprek met de beschuldigde om diens kant van het verhaal te horen. Zorg ervoor dat ook de beschuldigde bijstand kan krijgen in de dit proces, bijvoorbeeld van HR of een andere collega. Dit om de beschuldigde voldoende veiligheid te bieden.

Ā 

4. Reflecteer op je eigen rol

Vraag jezelf af: ben ik de juiste persoon om deze situatie te begeleiden? Als je merkt dat jouw betrokkenheid met een van de partijen invloed kan hebben op je objectiviteit, overweeg dan om de regie over te dragen aan een leidinggevende op een hoger niveau. Je kunt de situatie ook eerst bespreken met HR of een vertrouwenspersoon.

Ā 

5. Wees duidelijk over de vervolgstappen

Medewerkers willen weten wat er gebeurt. Informeer de melder over de stappen die je gaat ondernemen en zorg ervoor dat je deze opvolgt. Bied ondersteuning, maar forceer de melder niet tot acties waar hij of zij nog niet klaar voor is. Je kunt met de melder overleggen over de vervolgstappen maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij jou als leidinggevende om besluiten te nemen die bijdragen aan een veilige werkomgeving.

Ā 

6. Stel helder beleid op

Een duidelijk beleid over wat wel en niet acceptabel is, kan veel misverstanden voorkomen. Het biedt houvast in complexe situaties en maakt het makkelijker om medewerkers aan te spreken op ongewenst gedrag. Zorg dat dit beleid bekend is binnen het team en wordt nageleefd. Je kunt dit bijvoorbeeld vastleggen in een gedragscode of opnemen in het personeelshandboek.

Ā 

7. Geef zelf het goede voorbeeld

Een beetje een open deur maar als leidinggevende zet jij de toon. Zorg dat jouw eigen gedrag in lijn is met de normen die je verwacht van anderen. Spreek mensen aan op zowel gewenst als ongewenst gedrag en moedig een open cultuur aan.


Goed voorbereid zijn?

Volg dan de training 'omgaan met ongewenst gedrag', speciaal ontwikkeld voor MT's en leidinggevenden. In deze korte training leer je hoe je als leidinggevende effectief kunt handelen bij signalen of meldingen van ongewenst gedrag.


Comments


bottom of page