top of page

Is het aanstellen van een vertrouwenspersoon verplicht?

Bijgewerkt op: 28 mrt


Volgens de huidige Arbowet ben je als werkgever verplicht om maatregelen te treffen ter voorkoming of beperking van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan hieraan bijdragen. Op dit moment is het nog niet verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen, maar dit zal waarschijnlijk in 2025 veranderen.

 

Benieuwd naar de wettelijke verplichtingen voor jouw organisatie? Neem dan contact met mij op. 

0:47


Nieuwe wetgeving voor vertrouwenspersonen

Eind 2023 heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat het verplicht zal stellen om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze initiatiefwet is inmiddels ook besproken in de Eerste Kamer, maar moet nog definitief worden aangenomen. De verwachting is dat de nieuwe wetgeving over het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon begin 2025 in werking zal treden. Bedrijven zullen dan moeten voldoen aan deze nieuwe wettelijke eisen.

Vanuit Two Ears volg ik deze ontwikkelingen op de voet en zorg ik ervoor dat mijn werkwijze volledig aansluit op de nieuwe wettelijke vereisten. Zodra de wetgeving definitief is, neem ik alle nodige stappen om ervoor te zorgen dat jouw organisatie voldoet aan de nieuwe wettelijke verplichtingen.

Voor wie wordt een vertrouwenspersoon verplicht?

De wetgeving zal waarschijnlijk verplicht worden voor organisaties met meer dan 10 FTE. Deze organisaties hebben de keuze om een intern of extern vertrouwenspersoon aan te stellen. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en ik help je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw organisatie.

Overige wettelijke verplichtingen

Naast de verwachte verplichting om een vertrouwenspersoon aan te stellen, moet de organisatie ook rekening houden met:


  • Wet bescherming klokkenluiders: Werkgevers met 50 of meer medewerkers (FTE) zijn verplicht om een interne meldprocedure op te stellen, zodat medewerkers vertrouwelijk integriteitskwesties kunnen melden.

  • Klachtenregeling ongewenst gedrag: Hoewel dit op dit moment nog niet wettelijk verplicht is, wordt sterk aanbevolen een duidelijke klachtenregeling op te stellen voor gevallen van ongewenst gedrag. Dit zorgt voor transparantie en duidelijkheid, zodat medewerkers weten hoe hun klacht wordt behandeld en welke stappen er worden ondernomen.

Bij de start van elke samenwerking kijk ik samen met jou naar de bestaande documentatie en procedures en help ik deze waar nodig op te zetten of te verbeteren. Op deze manier zorg ik ervoor dat jouw organisatie volledig voldoet aan de wettelijke verplichtingen en klaar is voor de toekomst.

Zorg dat jouw organisatie voldoet aan de wettelijke verplichtingen

Wil je weten of jouw bedrijf al voldoet aan de huidige wetgeving, of wil je meer informatie over de aanstaande veranderingen? Neem contact met me op; ik vertel je graag meer over mijn dienstverlening als vertrouwenspersoon en help je om te voldoen aan alle (toekomstige) wettelijke verplichtingen.


 
 
 

Comments


bottom of page